Aviation Cocktail

Hvis jeg skal lave en rangliste over glemte cocktails, som bør få en renæssance og instant klassiker-status, helt oppe på linje med Martini, Manhattan eller Daiquiry, så ligger Aviation Cocktail i toppen. Opskriften er, i al sin enkelthed, superbt komponeret og giver netop den balance på tværs af ingredienser, som er alle fantastiske cocktails ultimative kendetegn. Så meget desto mere ærgerligt er det, at to af ingredienserne kan være svære at finde….

Det er maraschinolikør og (især) crème de violette, som kan være svære at opdrive – det er ikke noget, man finder i den nærmeste døgnkiosk! Maraschinolikør er en kirsebærlikør fra Veneto-regionen i Italien, fremstillet ved destillation af (de meget sure) Marasca-kirsebær. Surheden balanceres dog med et skud sirup, så likøren ender med en bittersød og intens smag. Den er fantastisk i cocktails, hvor den giver en nærmest jordagtig og meget dyb og kompleks bund. Den er da også blevet genopdaget i takt med, at gode cocktails er blevet moderne igen og bliver nu faktisk solgt flere og flere steder. Så tjek den nærmeste velassorterede vinhandel, og du kan sikkert få fingre i den.

Anderledes er det med den anden sjældenhed, crème de violette – altså viol-likør. Kun enkelte små destillerier har holdt liv i produktionen, som typisk foregår ved maceration (udblødning) af friske violblomster i enten cognac eller en neutral spiritus. Smagen er let og sødlig, med et umiskendeligt blomsterpræg fra violerne – lidt som de kandiserede violer, man finder på god konfekt (nej, ikke de der kunstige nogle, som er lavet af lilla farvestof – de ægte!).

Aviation Cocktail
      Aviation Cocktail

Disse to ingredienser var der en genial bartender, Hugo Ensslin, som satte sammen med gin og citronsaft og voilá: Aviation Cocktail var født. Ensslin offentliggjorde selv opskriften i sin bog Recipes for Mixed Drinks (se min bogreol) fra 1916, men allerede i Savoy Cocktail Book femten år senere, var opskriften blevet ændret, så der ikke længere var crème de violette med – og herefter døde interessen for Aviation af gode grunde ud, for det er virkelig viollikøren, som gør den til noget særligt.

Hvor navnet kommer fra ved jeg ikke, men et godt bud vil være kombinationen af den gryende luftfart, som jo for alvor blev tydeliggjort under 1. Verdenskrig og farven, som er en sart lilla, som leder tankerne hen på en smuk, smuk solnedgang.

Jeg har lavet en let modificeret udgave af Ensslins opskrift, med lidt mindre citronsaft og lidt mere maraschino, hvilket giver en bedre balance mellem det syrige og det søde. Men prøv den, eller, hvis det er for besværligt at finde ingredienserne, få en bartender på en god cocktailbar til at lave den for dig. Den er fantastisk!

Opskrift, Aviation Cocktail:
4 cl. gin
1 cl. maraschinolikør
1 cl. citronsaft
0,5 cl. crème de violette

Shakes og serveres straight up i et cocktailglas, med et kirsebær.

Comments

comments