Diamonds are forever. Den sætning kender alle James Bond-fans. Og selvom den gode agent 007 insisterede på at få sine martinier rystet i stykker, skal han ikke høre et ondt ord om det i denne omgang. Nogle cocktails er nemlig også forever, især hvis de tager udgangspunkt i ikke bare diamanter, men i hele juvelsamlingen.
Bijou er fransk for juvel, og det er der en grund til. Ikke bare ligner den, med en dyb, skinnende, halvt gennemsigtig farve, en juvel i sig selv – den er faktisk navngivet efter dens tre hovedingredienser: Klar gin for diamanter, grøn Chartreuse for smaragder og rød (sød) vermouth for rubiner.
Efter sigende er den kreeret af ingen ringere end Harry Johnson, en af de helt store bartendere og cocktailbog-forfattere fra slutningen af 1800-tallet, som havde den med i 1900-udgaven af sin omfattende Bartenders´ Manual. Den første reference jeg kan finde er dog fra 1895, nemlig i C.F. Lawlors The Mixicologist, så måske er Johnsons status som opfinder mere usikkert end som så. I Lawlors udgave bruges dog Grand Marnier i stedet for grøn Chartreuse – og selv om begge er franske likører, er der alligevel ret stor forskel på de to!
Bijou var gået lidt i glemmebogen, før den blev hevet frem på cocktail-scenen igen i 1980’erne af Dale DeGroff, en af hovedmændene bag den moderne cocktailrevival. Så blev der til gengæld skruet godt ned for likørerne og op for ginnen – i stedet for lige dele af hver, var det nu 3 gange så meget gin som henholdsvis Chartreuse og vermouth.
De fleste vil nok foretrække den moderne version, som slet ikke er så sød som den oprindelige (som er MEGET sød…). Til gengæld får man så ikke den eksplosion af smagsnuancer, som karakteriserer Johnsons oprindelige version. Uanset hvad er det en god ide at omrøre grundigt, så den bliver fortyndet – ellers bliver man slået hurtigt omkuld!
Opskrift, Bijou (Johnsons version):
3 cl. gin
3 cl. sød vermouth
3 cl. grøn Chartreuse
1 dask orangebitter
Opskrift, Bijou (DeGroffs version):
4,5 cl. gin
1,5 cl. sød vermouth
1,5 cl. grøn Chartreuse
1 dask orangebitter
Omrørers og serveres straight up i et cocktailglas, evt. med et kirsebær.