I en tid, hvor sladderbladenes optagethed af kendte og kongelige kan nå hysteriske højder, hvor man dagligt stopfodres med beretninger om prinsesse et-eller-andets tøj, pligter (åh ja, pligter har de skam – overklipning af røde bånd og den slags…) og hvor fjernsynets sendeflade ryddes for at sende direkte fra kongelige bryllupper, naturligvis krydsklippet med en alvorstung Jes Dorph-Petersen i selskab med diverse ”royale eksperter”, kan man let komme til at drømme sig tilbage til en tid, hvor folk ikke gik så meget op i den slags. Eller hvad?

Faktisk kan vi elskere af gode cocktails takke et kongeligt bryllup for udviklingen af en af de helt klassiske dessert-cocktails: Brandy Alexander. Denne blanding af cognac, mørk crème de cacao og fløde var signaturcocktail til brylluppet mellem Prinsesse Mary, datter af Kong George den 5. af Storbrittannien, og Lord Lascelles i 1922. Og da folk åbenbart også dengang gik meget op i at efterligne de kongelige (og selvfølgelig fordi det er en vantittig god cocktail), blev den lynhurtigt populær – og har med rette været det lige siden.

Brandy Alexander er faktisk en viderudvikling af en cocktail opfundet ca. 1915 af den tysk-amerikanske bartender Hugo Ensslin, som miksede gin, crème de cacao og fløde til hvad han kaldte en Alexander. Og herfra er der jo ikke langt til at bytte gin’en ud med cognac og kalde ens nye kreation for en Brandy Alexander…

Smagsmæssigt hører Brandy Alexander så absolut til i den søde ende og passer derfor rigtig godt til afrunding på en middag, enten selvstændig eller som ledsager til desserten. Fløden tager meget af det skarpe fra spiritussen og gør det til en blød og rund cocktail, crème de cacao’en giver sødme og cognac’en giver en god dybde i smagen. Alt i alt en perfekt afbalanceret cocktail. Og så er der jo lige pynten: et drys revet muskatnød, som tilfører et krydret twist til det hele og sørger for, at den ikke bliver for sød og cremet. Men brug endelig ikke for meget muskat – det skal ikke dominere, men blot give et let modspil til denne fantastiske cocktail.

Opskrift, Brandy Alexander:
3 cl. cognac
3 cl. mørk crème de cacao
3 cl. piskefløde

Shakes og serveres straight up i et cocktailglas, pyntet med lidt revet muskatnød.

Comments

comments