Så er påsken ved at være overstået for i år – æggene er gemt, fundet og spist. Men hvis man har lyst til mere æg, hvad er så mere oplagt end at putte dem i drinks?
Og ja, det er rå æg, jeg taler om. Mange vil måske være lidt nervøse ved brugen af rå æg, men efterhånden er der faktisk ikke den store sundhedsfare. Køb økologisk, vask dem før brug – og hvis du virkelig er nervøs, så køb nogle pasteuriserede. De
virker lige så godt. Og der er jo ingen grund til at drikke noget, man er bange for.
Æg blev brugt i drinks allerede før den første cocktail var opfundet. Dengang var der æg i flips, fizzes eller egg noggs, men ikke i cocktails, da de endelig kom frem (eftersom en rigtig cocktail jo kun indeholder spiritus, sukker, bitter og vand, og intet andet).
I selve den hellige drinks-bibel, Jerry Thomas’ Bar-tenders Guide fra 1862, er der da også masser af opskrifter med æg. Æggehvider, æggeblommer, og ja, også hele æg. Flere drinkskategorier var i de dage faktisk defineret ud fra indholdet af æg. Lad os tage dem fra en ende af:
- Egg noggs. Den nok mest velkendte drink med æg, især for folk, der har været i USA omkring juletid, hvor den for mange er et fast indslag. Det er en slags mælke-æggepunch, som laves i et utal af variationer, både varm og kold.
- Flips. En flip er basalt set spiritus tilsat lidt sukker, vand og æg (enten helt eller blot blommen). Kan laves varm eller kold og med præcis den spiritus, du ønsker.
- ‘Silver‘ og ‘golden‘ fiz(z). En fizz, som det staves nu om dage, er egentlig en sour tilsat danskvand/soda, og indeholder dermed normalt heller ikke æg. Gamle cocktailbøger har dog opskrifter på ‘silver’ og ‘golden’ fizz, hvor der bruges henholdsvis æggehvide og -blomme.
Kreative bartendere gennem tiderne har dog ikke ladet sig begrænse af kategorier, og der er derfor en lang række andre – og berømte – drinks, der indeholder æg. Både hele æg (Coffee Cocktail, Saratoga Brace Up), og æggehvide (Ramos Gin Fizz, Clover Club, Whiskey Sour (selvom æggehviden først kom senere), Pisco Sour og mange andre).
Men hvorfor er det egentlig, at man overhovedet bruger æg? Hvad er det, æg gør?
Den vigtigste funktion æg har i drinks er at tilføre en særlig tekstur. Ved hele æg eller blommer giver det en tæt, cremet og fyldig tekstur til drinken, mens æggehvider giver en let og luftig drink Dertil giver blommen, når den er med, også en cremet smag med mere dybde i. Det er især æggehvide, der bruges, fordi man vil have en luftig drink med et skummende hoved. Der skal dog shakes hårdt for at opnå det- her skal kræfter til! En måde at få rystet æggehviden godt sammen uden at drinken bliver alt for fortyndet er at ‘tør-shake’, dvs. først shake uden is og bagefter igen med is. Det giver proteinerne i æggehviden mulighed for at folde sig ordentligt ud og danne skum. Hvis skummet skal holde sig er det desuden nødvendigt at der er syre, f.eks. fra citron- eller limejuice i drinken, da dette stabiliserer æggehvideskummet.
Så hvis du er frisk på at kaste dig ud i at drikke æg, ved du nu hvad du kan bruge dine tiloversblevne (påske-)æg til. God fornøjelse :-)!