Dry Martini

Er du James Bond? Nej? Dean Martin? Heller ikke? Så hør lige efter: Alt hvad du troede du vidste om en Martini er med meget stor sandsynlighed fuldstændig – fuldstændig! – forkert….

En klassisk Dry Martini laves med gin, tør (dry, heraf præfikset…) vermouth og orange bitters – pyntet med et citron-twist. Intet mere, intet mindre.

Bitters? Ja, det er en cocktail, så husk venligst at inkludere bitters. Vermouth? Også ja, og ikke noget med at blot at vinke til vermouth-flasken, der skal en god portion i. Gin? Ja for fa’en, da Martini’en blev opfundet, var der ingen bartender, der så meget som havde hørt om vodka. Jamen hvad så med en oliven, den skal vel med? Nixenbixen. Du er selvfølgelig velkommen til at lade din cocktail smage af salt. Men hvis du vil lave en klassisk Dry Martini (og i øvrigt høre min mening), så tag hellere et tyndt stykke citronskræl, twist det henover glasset, så de essentielle olier kommer ud, og sæt det elegant hen over glaskanten. Klassisk? Ja. Klasse? Meget.
Og nå ja, selv om det sikkert lyder cool, så drop også lige det der med “shaken, not stirred”. Kun drinks med frugt og/eller sukker bør omrystes. Drinks med ren alkohol bør som klar, klar tommelfingerregel altid omrøres.

Martini nævnes første gang selvstændigt i 1880’erne, men allerede i 1862 er opskriften på en Martinez, som tydeligvis er en forløber, offentliggjort af Jerry Thomas: Old Tom gin, sød vermouth, maraschino-likør og bitters. Udskift sød vermouth med tør og drop maraschinoen, og voilá: En Dry Martini. Harry Johnson’s Bartender’s Manual fra 1900 inkluderer faktisk stadig likør (curaçao…) i opskriften for en Martini, men allerede i Savoy Cocktail Book, udgivet i 1930, er både likør OG bitter helt udeladt, og herefter går det kun en vej: En stærkere og stærkere drink med mindre og mindre vermouth. Og da først vodka bliver moderne efter 2. verdenskrig, er Martini langt langt fra udgangspunktet – og en langt mindre kompleks og interessant drink. Så gør dig selv en tjeneste og lav den på den gode gammeldags manér:

Opskrift på Dry Martini:
6 cl. gin (prøv en Tanqueray 10 for et moderne og meget frisk pift)
4 cl. tør vermouth
2 stænk orange bitter
Omrøres og serveres straight up i et cocktailglas, pyntet med et citron-twist.

En sidste note: Jeg har i ovenstående brugt et 3:2 gin/vermouth-blandingsforhold, mens de helt tidlige faktisk angav 1:1. Prøv dig frem og find det, der passer bedst til dine egne smagsløg.

Comments

comments