Hvem vil ikke gerne have det sidste ord? Når man har fået et par cocktails under vesten og diskussionslysten (og skråsikkerheden) melder sig, kan man nemt komme ud i ordkrige, man ikke kan vinde. Med mindre man laver sig en The Last Word og dermed sætter modstanderne på plads, naturligvis 🙂
Jeg kan lige så godt sige det med det samme: The Last Word er ikke for alle. Vi er her ude i en af de allermest raffinerede og komplekse cocktails, som jeg har smagt. Ikke en begynder-cocktail med andre ord, men en man skal udforske og lære at kende for virkelig at kunne sætte pris på den.
Det er en gin-baseret cocktail (nogen, der begynder at se et mønster her…??), udviklet med basis i en slags gin sour, dvs. en basis-spiritus blandet med noget surt og noget sødt. Mens den syrlige komponent er helt ukompliceret – limesaft – er det det søde, der gør The Last Word til noget særligt: Maraschinolikør og grøn Chartreuse. Maraschinolikør (som jeg har omtalt før) er en kirsebærlikør fra Norditalien, som lægger en fantastisk bund i cocktails. Chartreuse er en urtebaseret likør lavet af franske munke. Den findes i en grøn (oprindelig) version og en gul (lidt mildere og sødere) version. Begge er kraftigt aromatiske, nærmest skarpe i smagen under sødmen og kan lynhurtigt overtage en drink fuldstændigt, hvis man ikke passer på. Men selv Chartreuse kan tæmmes af den jordbundne maraschino, så slutresultatet bliver afbalanceret.
Historien bag The Last Word er som enhver anden god cocktail en smule svær at få hold på. Men lidt gravearbejde har afsløret, at den er opfundet på Detroit Athletic Club engang omkring 1916, dvs. kort før spiritus blev forbudt (i Michigan skete dette med en lov vedtaget i 1916, som trådte i kraft i 1918). Navnet The Last Word er derfor muligvis en kommentar til, at det nu snart var slut med gode cocktails….
Under Forbudstiden var det svært at skaffe eksotiske likører som Chartreuse og maraschino og cocktailscenen og -smagen blev forandret. The Last Word optræder i en cocktailbog fra 1951, men har ellers været glemt indtil en række bartendere har fundet den frem igen i forbindelse med den igangværende cocktail-renæssance. Og med god grund – den er værd at prøve!
Opskrift, The Last Word:
2 cl. gin
2 cl. grøn Chartreuse
2 cl. maraschinolikør
2 cl. limesaft
Shakes og serveres straight up i et cocktailglas.