Whiskey Sour

Der er nogle cocktails, som er så gamle, at de har været en del af bartender-repertoiret siden de første cocktails blev langet over disken. Og som oprindeligt faktisk mere var kategorier af drinks, og ikke ‘blot’ en bestemt slags. Det gælder f.eks. Old Fashioned – og det gælder en Whiskey Sour.

Sour er – var – fællesbetegnelsen for en hel række af drinks, som var kendetegnet ved at bestå af en basisspiritus, typisk cognac, whiskey eller gin, citronsaft og sukker. Shaket, og serveret straight up pyntet med årstidens friske bær. Det var dermed ikke det samme som en cocktail, der indeholdt spiritus, sukker og bitter (og likør, hvis det skulle være en fancy cocktail…). En eller anden dag bliver jeg vist nødt til at lave en infografik/oversigt over de forskellige drinkstyper, som de har udviklet sig gennem tiden!

Nå, men en whiskey sour er den mest kendte sour og har jo altså whiskey som base. Bourbon eller rye, take your pick; det afhænger af præferencer og hvad du har i barskabet. Brug frisk citronsaft (selvfølgelig), sukkerlage og hvad du kan finde af friske eller præserverede bær (mmm… kirsebær i cognac.. endnu et projekt, der venter forude). Men ikke for mange, det skal helst ikke være en frugtsalat!

   Whiskey Sour

Og så  er der det med æggehviden. Jeg har tidligere skrevet om brugen af æg i cocktails, både hele (her) eller kun hviden (her) – og nu dukker det så op igen. Æg, enten hele eller kun blommen eller hviden, er faktisk en ikke ualmindelig ingrediens i især ældre opskrifter (før man vidste hvad salmonella var…). Det bruges især på grund af konsistensen – hele æg eller blommer giver en cremet fyldighed og en silkeblød tekstur, mens hviden giver tæthed og et flot skummende hoved på drinken. Men faktisk var der ikke æggehvider i de oprindelige opskrifter på sours – det kommer først langt senere (hvonår har jeg ikke kunnet finde ud af – men i hvert fald så sent som i 1937 i William Tarlings Approved Cocktails er der ikke æggehvide i en sour). Jeg foretrækker det dog klart, det giver en dejlig blød tekstur til drinken.

Opskrift, Whiskey Sour:
6 cl. whiskey (rye eller bourbon alt efter præferencer)
2 cl. citronsaft
2 cl. sukkerlage
Evt. 1 æggehvide (pasteuriseret eller økologisk)

Shakes og severes straight up eller on the rocks i et passende glas. Pynt med et par kirsebær i cognac hvis du har nogen.

Comments

comments