Set fra en cocktailnørds perspektiv var 1970’erne og 1980’erne nogle ret så ligegyldige årtier. Drinks smækfyldt med sukker og kunstige smags- og farvetilsætninger blev langet over bardisken i hobetal og kunsten at lave gode klassiske cocktails blev tilsidesat til fordel for jonglering med flaskerne (den anklagende finger er rettet mod dig her, Tom Cruise!).
Der var dog enkelte lyspunkter og en af dem var – og er – en Espresso Martini.
Espresso Martini er opfundet af den legendariske britiske bartender Dick Bradsell i slutningen af 1980’erne, angiveligt som respons til en kvindelig model, der bad ham lave en drink der kunne “wake her up, then fuck her up”. Charmerende. Bradsell har aldrig afsløret navnet på den pågældende, men dog at det drejer sig om en nu verdensberømt model.
Kært barn har mange navne og en Espresso Martini er siden blevet kaldt både Vodka Espresso og Pharmaceutical Stimulant. Selve opskriften er også blevet ændret en smule fra gang til gang, men basalt set er det samme drink: En base af vodka, sødme fra kaffelikør og evt. lidt ekstra sukker og så et koffein-kick fra en gang stærk espresso. Og så med et lækkert, cremet skum på toppen. Selve opskriften har varieret en del gennem tiden, også fra mesterens egen hånd, så prøv dig evt. frem til den kombination, du foretrækker. Jeg har selv udeladt sukkerlage i min version, da jeg synes, der er sødme nok fra kaffelikøren.
Når man laver den, er det vigtigt, at espressoen er både varm og helt frisk. Det virker måske mærkeligt, at man skal starte med en skoldhed ingrediens, når selve drinken skal være kold, men det er faktisk kombinationen af den varme kaffe og isen, som skaber den skummende overflade.
Det er sådan en type drink, som kan drikkes både en fredag eftermiddag, hvor der skal gang i sagerne, som afslutning på en god middag (i stedet for dessert) eller endda til en brunch, som skal peppes lidt op. Men pas på, bag alt sødmen skjuler der sig en heftig kombination af alkohol og kaffe – så drik ikke for mange på én gang 😉
Opskrift, Espresso Martini:
5 cl. vodka
3 cl. espresso, frisklavet og stærk
2,5 cl. kaffelikør
Shakes og serveres straight up i et cocktailglas, pyntet med 3 kaffebønner.