I dag er det Gin & Tonic dag. Eller, det er det i hvert fald her i Dannevang, hvor de store gin-importører, godt hjulpet af deres marketing-bureauer, har valgt at markere dagen. Men men men… lad os nu ikke skændes om, hvorvidt det giver mening at have en årlig Gin & Tonic dag (jeg mener, hvorfor kun én?) og i stedet kigge lidt nærmere på den måske aller-mest populære sommerdrik over dem alle: Gin & Tonic.
Faktisk er den så populær, at den nærmest helt har udryddet de klassiske drink-kategorier collins, fizz, rickey og andre, som også er gin-baserede og sommer-velegnede forfriskninger. Måske fordi bitterheden fra tonic’ens kinin gør den ekstra frisk?
Som faste læsere vil vide (er der nogen? Nå, ikke – ok, jeg fortsætter bare så…), er jeg glad for gin. Ikke alt for glad, bevares, men gin og ikke mindst gin-baserede cocktails og drinks er så absolut nogle af mine favoritter. Det kan derfor ikke komme som en overraskelse, at jeg har smagt en del forskellige Gin & Tonics – og lad det være sagt med det samme: Du kan lave den på så mange forskellige måder, at selv en cocktailnørd er tæt på at tilgive, at den har så dominerende en status. De eneste krav følger af navnet – der skal nu en gang være både gin og tonic i. Og så lidt syrligt, i form af lime eller citron (cocktailnørder kan have ophedede diskussioner om dette..). Men basalt set handler det igen om at bruge kvalitetsingredienser – man kommer langt ved at investere lidt ekstra i en god gin og med at fravælge den billigste tonic fra Lidl eller lignende.
Ikke mere snak, her kommer to opskrifter på Gin & Tonic – en enkelt og klassisk samt min egen grønne version, hvor smagen er lidt mere krydret, men stadig frisk:
Opskrift, klassisk Gin & Tonic:
6 cl. gin (London Dry eller Plymouth)
Tonic
½ lime, skåret i kvarte
Stød eller klem noget (men ikke al) saft ud af de to kvarte lime i et highball-glas. Tilsæt gin og is og top med tonic.
Opskrift, Green G&T:
6 cl. Tanqueray 10
Tonic
½ lime, skåret i kvarte
4-6 grønne basilikumblade
2-3 agurkestænger a ca. 5-7 cm
Stød basilikum-bladene og de to kvarte lime let med en cocktail-muddler i et highball-glas, før gin og is tilsættes. Stik agurkestængerne i glasset og top med tonic.