Ok, nu har jeg dækket nogle af de mere kendte cocktails – både sure og søde – så nu er det vist tid til noget helt andet. Til noget anderledes, til noget nyere, til noget helt særligt. Kort sagt: The Filby Cocktail.

Filby Cocktail
Filby Cocktail

The Filby er fra 1978, helt specifikt er den vinderen af en konkurrence i forbindelse med International Cocktail Festival afholdt det år. Kreeret af bartender Peter Brennan og navngivet til ære for Bob Filby, daværende direktør i Gordon’s Gin. En ny-klassiker med andre ord og helt fri for den usikkerhed og de myter, der omgærder mange tidligere cocktails.

Der synes dog, mærkeligt nok, at være en vis usikkerhed omkring selve opskriften. Nogle steder angives mængden af gin til knap 4 cl. , andre steder til 6 cl., men især synes der at være forvirring omkring mængden af de andre ingredienser – og i en cocktail som denne er balance nøgleordet.

I sagens tjeneste har jeg derfor afprøvet de forskellige muligheder og konklusionen er rimelig klar: Nedenstående version er bedst (og er i øvrigt identisk med den givet af Darcy O’Neill fra bloggen artofdrink, som plejer at være yderst metodisk og omhyggelig med hvad han lægger ud…). Den er stærk, men ram den rigtigt og du vil blive belønnet med en velsmagende og meget kompleks cocktail.

Opskrift, The Filby Cocktail:
5 cl. gin*
2 cl. tør vermouth
2 cl. Amaretto
1 cl. Campari

Omrøres og serveres straight up i et cocktail, pyntet med et (stort) appelsin-twist.

*: Selvom den er navngivet til ære for direktøren for Gordon’s skal det ikke afholde mig fra at anbefale Bombay Sapphire lige præcis her. The Filby er en cocktail, der mere end mange andre afhænger af den rette balance mellem ingredienserne og her går Sapphire ganske enkelt bedre ind.

Comments

comments