Bee’s Knees

I tider som disse, hvor norsk slang pludselig kan dominere en hel ungdoms ordforråd på grund af en eller anden TV-serie, jeg ikke har set, kan en midaldrende cocktailnørd finde trøst i, at slang altid har været der og altid går væk igen. Og at i hvert fald ét slangudtryk har lagt navn til en cocktail: Bees’ Knees

Tilbage i 20’erne – the Roaring Twenties – betød bees’ knees såmænd bare det, uforståelig slang næsten altid betyder: At noget er godt. Jøwt, som det ville hedde på min barndomsegn oppe i toppen af Danmark; deroppe, hvor en mand er en mand og en cocktail består af vodka og blå curaçao (udtales “Blå Bols”…).

Bees’ Knees gik fra slang til cocktailnavn, da man i forbudstidens USA begyndte at maskere smagen af dårlig gin med honning og citron og dermed opfandt en ny drink. Men det var i Paris, at den fik sit gennembrud. Frank Meier, legendarisk bartender på Paris Ritz fra 1921 til 1947, bliver normalt krediteret for at have ‘opfundet’ (eller i hvert fald gjort den berømt). Den tidligste opskrift, jeg har fundet, er i bogen Cocktails de Paris fra 1929 af den franske entertainer Georges Gabriel Thenon – og her henvises til Frank Meier. Den næste reference er Meiers egen The Artistry of Mixing Drinks fra 1936. Så lad os endelig lade ham få æren.

Bee’s Knees

Det er honningen, der gør Bees’ Knees speciel – den får en sødlig, afrundet smag med blomsternoter, som almindeligt sukker eller sirup ikke kan matche. Og citronsaften giver den nødvendige balance, så det hele ikke trods alt bliver alt for sødt.

Opskrift, Bee’s Knees
6 cl. gin (prøv Tanqueray 10 – dens citrusnoter giver et godt samspil med citronsaften)
3 cl. citronsaft
3 cl. honningsirup (laves ved at opløse 1 del honning i 1 del varmt vand)

Shakes grundigt og serveres straight up i et cocktailglas, pyntet med et citrus-twist.

Comments

comments