Blood and Sand

There are only three sports: bullfighting, motor racing, and mountaineering; all the rest are merely games

Nu er jeg på ingen måde fan af tyrefægtning – tværtimod. Jeg er til gengæld stor fan af Ernest Hemingway, som i 1926 skrev romanen The Sun Also Rises, hvor tyreløbet i Pamplona, og tyrefægtning generelt, spiller en markant rolle. Og så er jeg fan af cocktails med scotch. Og et af de få steder, hvor de to ting løber sammen, er i en Blood and Sand.

Ganske vist er Blood and Sand ikke direkte inspireret af Hemingway, men den er trods alt navngivet efter filmen af samme navn fra 1922 (et Box Office hit med Rudolph Valentino, datidens svar på Ryan Gosling…), hvor en ung landsbyknægt opnår berømmelse i tyrefægterarenaen – og derefter dør. Kunne lige så godt have været Hemingway, der skrev dét manuskript…

Nå, men opskriften optræder første gang i Savoy Cocktail Book fra 1930. Hvem der egentlig fandt på den, vides dog ikke. Uanset hvad er det en skøn blanding med mange smagsnuancer samlet i ét. Røg fra scotch’en, frugt og sødme fra juice og likør og dybde og krydret kompleksitet fra vermouth’en.

Farven er der derimod ikke noget specielt over – det skulle da lige være, at den nærmest er specielt uappetitlig i sin mørke brunlighed. Men lad Dem nu ikke snyde: Trods farven er Blood and Sand en fortrinlig drink.

    Blood and Sand

Det kræver selvfølgelig at man laver den ordentligt. Og noget af det vigtigste i den proces er at shake den grundigt. Ikke noget med et par forkølede ryst, hårdt arbejde skal der til.

Derudover skal der bruges kvalitetsspiritus, det siger sig selv. Med hensyn til scotch er der dog gode muligheder for at prøve sig lidt frem. Start evt. med en blended scotch, som er rimelig mild og afrundet i det, men prøv også en af de mere røgede og sværere tilgængelige single malts – f.eks. en Ardbeg eller Laphroaig. Bege dele virker, men giver helt forskellige drinks.

Og med hensyn til kirsebærlikør, er vi så heldige, at vi i Danmark har fostret en af verdens absolut bedste af slagsen: Cherry Heering, som først blev produceret i starten af 1800-tallet i København. Brug den, den er nu engang bedst. Og så ikke mere historie i denne omgang – over til opskriften.

Opskrift, Blood and Sand:
3 cl. scotch. Prøv forskellige typer – fra blended til røgfyldte single malts
3 cl. kirsebærlikør (Cherry Heering!)
3 cl. sød vermouth
3 cl. appelsinjuice

Shakes grundigt og serveres straight up i et cocktailglas. Pynt evt. med et appelsintwist.

Comments

comments