Cuba Libre!

Rom og cola. Jeg skal ikke kunne sige hvilke associationer, det giver andre, men for mig er rom og cola forbundet med (alt for) tidlige eksperimenter med at drikke rigtig spiritus i et forsøg på at være med blandt de seje i en bette landsby i Vendsyssel. Ikke meget cocktailnørderi over det…

Der har altid hængt en tung aura af provinsdiskotek omkring rom og cola (eller næsten endnu værre: færdigmixede ‘cocktails’ på dåse fra den nærmeste tankstation…). Og selvom det helt sikkert kan være en forfærdelig oplevelse at drikke billig rom blandet med lunken cola, kan det faktisk lade sig gøre at få en god drink ud af anstrengelserne. Du skal bare huske tre ting:

  1. Lime. Uden lime er det strengt taget ikke en Cubra Libre (og vi cocktailnørder drikker jo kun drinks med fancy navne, ikke :-)?). Rom og cola går faktisk ret godt sammen – men der skal lime til, før det for alvor bliver godt.
  2. En ordentlig rom. Om det er Pepsi eller Coke eller et eller andet private label er ikke så vigtigt, når det handler om colaen. Men brug en ordentlig rom. Havana Club er et godt valg, eller måske Appleton V/X, hvis det skal være lidt mørkere.
  3. Is. Cuba Libre skal være være forfriskende – og ingen lunken drink har nogensinde været dét. Fyld glasset op med isterninger, før du hælder andet i.
   Cuba Libre

Og så til historien: Navnet Cuba Libre stammer fra de cubanske soldaters kampråb, ”¡Por Cuba Libre!”, fra den cubanske uafhængighedskrig mod spanierne, som ledte til den Spansk-Amerikanske Krig. Rom blandet med lime og forskellige sirupper var – og er – jo en cubansk specialitet (var der nogen, der sagde Daiquiri?), og da cola kom til øen med de amerikanske tropper omkring år 1900, var det oplagt at bruge det som mixer.  Og da amerikanerne blev hængende på øen, blev både drikken og navnet efterhånden populær – endda langt ud over Cubas grænser.

Så næste gang nogen rynker på næsen af en rom og cola, så hiv en lime ud af ærmet og fortæl denne historie – over en god drink naturligvis!

Opskrift, Cuba Libre:
4-6 cl. god rom
En halv lime, skåret i både
Toppes med cola

Omrøres og serveres on the rocks med limebåde i highball-glas.

Comments

comments