Det er St. Patrick’s dag i dag – Irlands nationaldag. Dagen, hvor Irland og en god del af resten af verden fejrer, at St. Patrick indførte kristendommen til Irland engang i 400-tallet. Og det skal fejres med en cocktail, der kan minde cocktailnørden om glade dage i Dublin og smukke irske landskaber: Emerald.

For nej, vi er skal ikke ud i giftig-grønne drinks, som ofte serveres på denne dag for at minde os om Irlands grønne farve (skulle det være en Shamrock-arita..?) eller mærkelige blandinger med mærkelige navne opfundet til lejligheden (Chocolate Leprechaun – virkelig?). Det er ikke den vej, cocktailnørden går….

A typical Irish view at the atlantic ocean
Den irske atlanterhavskyst

Emerald er i stedet en klassisk cocktail baseret på det bedste Irland har bidraget med til mixologiens verden: Whiskey. Irsk whiskey er karakteriseret ved at være langt mildere end scotch, først og fremmest fordi bygmalten ikke tørveryges, men også fordi den destilleres 3 gange, hvor scotch typisk kun destilleres 2 gange. Og dette er faktisk en fantastisk ting, når den skal mixes i en drink – scotch med sin stærke og røgede smag kan meget nemt fuldstændig overtage en drink og skal bruges med varsomhed. Irsk whiskey er meget nemmere at arbejde med.

Emerald Cocktail
Emerald Cocktail

En Emerald er en variation over Manhattan, hvor man basalt set bare har udskiftet rye/bourbon med irsk whiskey og brugt orangebittere. Den er blødere og mildere i smagen og kan derfor også være en god cocktail at starte med, hvis man skal overbevise en begynder (eller sig selv!) om, at prøve whiskey-cocktails.

Så: Hvis du er irer, kender en, har været i Irland eller måske har en forfader, som med rimelig sikkerhed har været på plyndringstogt i Irland engang i vikingetiden, så lav dig en Emerald og send en tanke til St. Patrick.

Opskrift, Emerald:
6 cl. irsk whiskey
3 cl. sød vermouth
2 skvæt orange bitter

Omrøres og serveres straight up i et cocktailglas.

Comments

comments