The Chancellor

Så er  tredje – og sidste – omgang af juletemaet om scotch klar. Og eftersom vi nu er tættere på nytårsaften ende på juleaften, må det hellere være med et brag af en gammel, men stort set ukendt cocktail: The Chancellor.
(hvor der i øvrigt er mulighed for at bruge noget af den portvin, du købte til ris a la mande’n og nu ikke aner hvad du skal gøre med…)

Sidst havde jeg fat i en Rob Roy, som basalt set er en Manhattan, hvor der bruges skotsk whisky i stedet for rye eller bourbon. The Chancellor er på en måde en videreudvikling, men en meget kompleks en af slagsen: I stedet for sød vermouth, er det portvin, der kommer med en rund sødmefyldt dybde, mens en smule tør vermouth balancerer og sørger for, at det hele ikke bliver for klistret. Et par dråber bitters giver ekstra lag og smagsnuancer og fuldender biledet af en anderledes og meget bemærkelsesværdig cocktail.

Normalt vil der være en form for historie eller baggrund for en så speciel cocktail, men The Chancellor er ikke til at finde i nogen af de gamle cocktailbøger, jeg har adgang til. Selv moderne ekspertkilder kan heller ikke hjælpe, så kilden til The Chancellor står hen i det uvisse. Den eneste reference, jeg kan finde er i William Tarling’s Café Royal Cocktail Book fra 1937, hvor The Chancellor står listet som en af de cocktails, der ikke er blevet plads til i bogen…

Hvorom alting er er det en cocktail, der er værd at prøve – den er måske mere til den avancerede/nørdede cocktailentusiast end til en almindelig aften i byen (prøv selv at forklare opskriften til en bartender med høj musik kørende i baggrunden!). Men hvad skal du ellers bruge den halve flaske portvin til?

Opskrift, The Chancellor:
5 cl. scotch
2,5 cl. portvin
1,25 l. tør vermouth
2 dask orange bitters

Omrøres og serveres straight up i et cocktailglas pyntet med et appelsin-twist.

Comments

comments