Nytårs-cocktails

Julemaden er ved at være spist op, og 2019 er liiige om hjørnet. Det er med andre ord tid til at forberede sin cocktail-menu til nytårsaften….

Og nej, man behøver ikke gå all-in, droppe vinen og kun drikke drinks hele aftenen (spændende tanke dog…). Men en pre-dinner cocktail har jo aldrig skadet nogen, og måske skal der udvikles lidt på champagnefronten? For slet ikke at tale om den nightcap, som kan runde en mindeværdig aften af.

Som med alle andre menuer er det alfa og omega at se på hvad man vil med de cocktails, der serveres, og hvordan de spiller sammen med det øvrige mad og drikke. Samles alle om Dronningens nytårstale? Er det steg eller torsk, der står på bordet? Og hvor mange personer er med til gildet? Hermed cocktailnørdens miniguide til nytårsaften:

Velkomst/starter:
Der er intet festligere end at starte op med et lille buzz, og noget som gæster og vært kan samles om. Det er dog vigtigt, at aftenens første ikke er for stærk eller for tung – der er jo ingen, der skal lægges i seng foreløbig! Samtidig må det gerne være noget, der vækker appetitten til den gode mad senere, dvs. med en lidt syrlig kant.
Forslag til drinks: Champagne Cocktail, French 75, Bull-Dog, Gin Basil Smash, Sidecar, Orange Negroni, Americano

Under middagen:
Selv en cocktailnørd foretrækker i virkeligheden en god vin til maden – hver ting til sin tid! Men det er slet ikke umuligt at sammensætte en drinksmenu, der kan ledsage maden – blot skal man huske i hvert fald to grundregler: For det første må det ikke blive for stærkt. De fleste færdige cocktails har en alkoholprocent på mellem 20 og 30, altså væsentligt mere end vin. Så enten skal drinksene fortyndes eller også skal der kun nippes. For det andet skal der, ligesom med vin, tænkes over sammensætningen – efter devisen tung spiritus til tunge/stærke retter og let spiritus til lette retter. Lidt forsimplet passer den røgede whiskey bedst med oksekød og ginnen bedst til fisken. Men der er et utal af variationer, så gå bare i gang!
Forslag til drinks (stege o.l.): B.I.F., Manhattan, Emerald, Rob Roy
Forslag til drinks (fisk o.l.): Filby Cocktail, Tom Collins, Dry Martini

Desserten er lidt en undtagelse, for her kan selve drinken faktisk indgå i retten. Enten som den egentlige dessert eller som ledsager til en mindre anretning. Sødt er, som altid, nøgleordet, når måltidet skal afsluttes, men drinks med kaffe er også gode.
Forslag til drinks: Alaska Cocktail, Blood and Sand, Brandy Alexander, Espresso Martini, Ramos Gin Fizz, White Russian

Til kransekagen:
Champagnen kommer man ikke udenom – men skal der alligevel andet end de rene bobler på bordet, er der to veje at gå: Enten laver man en champagne-baseret cocktail, eller også går man radikalt til værks og dropper man boblerne helt. Den klassiske champagne-cocktail egner sig dog ikke her, da den er for tør til den søde kage.
Forslag til champagnedrinks: Mimosa – eller prøv selv at tilsætte lidt likør og frosne bær direkte til glasset, før du fylder op med boblerne…
Forslag til drinks uden champagne: The Chancellor

Til festen:
Her er der igen frit slag, alt efter smag og behag. Det kan være partydrinks a la Mojito, Cuba Libre, Gin & Tonic eller det kan være mere afslappede Old Fashioned eller Fancy Free. Uanset hvad skal det være nemt at lave – med mindre man altså nyder rollen som semi-professionel bartender på årets sidste aften! Man kan også overveje at lave en ordentlig bowle punch, som alle selv kan forsyne sig af.

Godnatdrinken:
Før de sidste går hjem, er der mulighed for at lave en lidt mere kompleks drink, hvor der kan gå cocktailnørderi i den. Det er her de dybe samtaler kan opstå – og man kan, bogstavelig talt, få det sidste ord 🙂
Forslag til drinks: Vieux Carré, Pegu Club Cocktail, Inspiration, Earl Grey MARteani, The Last Word

Godt Nytår!

(Og så lige en reminder: Husk at sørge for gode alternativer til dem, der skal køre hjem. Ganen kan blive ret klistret af at drikke sodavand en hel aften, så noget god juice, alkoholfri vin eller andet er at fortrække..)

Comments

comments